Muistisairaan omaiset on otettava huomioon

post thumb
Muistisairaudet
by Minttu/ on 21 Jul 2021

Muistisairaan omaiset on otettava huomioon

Muistisairaus ei ole koskaan ainoastaan sairastunutta koskettava asia. Myös muistisairaan omaiset on syytä ottaa huomioon ja heidän jaksamisestaan tulee välittää. Muistisairaan omainen voi kokea riittämättömyyden tunnetta ja jopa turvattomuutta, sillä muistisairaudet ovat hyvin arvaamattomia sairauksia. Ne voivat edetä joko todella nopeasti tai sitten hitaasti. Varmaa kuitenkin on, että muistisairauksia ei voi pysäyttää, vaan ne etenevät koko ajan.

Muistisairaan omaiset sairastuneen tukena

Muistisairaan omaisille täytyy tarjota riittävästi tukea siihen, kuinka sairastuneen tukena voi olla parhaimmalla mahdollisella tavalla. Muistisairaus pelottaa myös itse sairastunutta, joten esimerkiksi keskusteluapu voi tulla tarpeeseen. On tärkeää, että omainen osaa laittaa omat pelkonsa syrjään, eikä kuormita niillä sairastunutta, jolla on jo valmiiksi vaikeaa etenevän sairauden kanssa kamppaillessa.

Muistiklinikka haluaa muistuttaa, että omaisten tulee kuitenkin pitää huolta myös omasta jaksamisestaan. Omaisten on tärkeää päästä irtautumaan sairauden täyttämästä arjesta aina silloin tällöin. Sosiaaliset kontaktit ja keskustelukumppanit ovat tärkeitä. Tärkeää on myös ymmärtää, millainen sairaus on kyseessä ja mitä muutoksia se mahdollisesti aiheuttaa sairastuneessa läheisessä henkilössä.

Ota selvää muistisairauksista

Muistiklinikka palvelee niin alkavasta muistiongelmasta kärsiviä henkilöitä kuin heidän läheisiäänkin. Mitä enemmän sairaudesta tietää ja sen kulkua ymmärtää, sitä paremmin kaikki, joita sairaus koskettaa, pystyvät valmistautumaan tulevaisuuteen. Muistisairaus tulee olemaan sairastuneen ja hänen läheistensä elämässä aina, mutta sen kanssa voi oppia elämään.