Ilmainen muistitesti selvittää muistikyvyn

post thumb
Muistisairaudet
by Minttu/ on 13 Apr 2022

Ilmainen muistitesti selvittää muistikyvyn

Ihmisen muisti toimii vaihtelevasti ja esimerkiksi stressaava elämäntilanne saattaa vaikuttaa muistikykyyn huomattavastikin. Jos muisti pätkii, ei siis heti ole syytä huoleen. Erilaiset muistitestit ovat hyvä apu, kun pyritään selvittämään, onko kyseessä tilapäinen vaihe vai kenties kyse jo muistisairaudesta. Ilmainen muistitesti löytyy esimerkiksi netistä. Mikäli oma tai läheisen tilanne huolettaa, testiin kannattaa hakeutua nopeasti. Mitä varhaisemmassa vaiheessa muistihäiriö todetaan, sitä paremmin sitä voidaan hoitaa.

Luotettava ja ilmainen muistitesti

MMSE on yleisimmin käytetty muistitesti. Testissä kysytään asioita, jotka liittyvät muistin lisäksi hahmottamiseen ja päättelyyn. Se on hyvin lyhyt ja nopea kolmenkymmenen kysymyksen testi, jonka kysymykset liittyvät jokapäiväiseen elämään. Vastauksista kertyy pisteitä, joille annettujen raja-arvojen perusteella voidaan selvittää, onko syytä epäillä muistisairautta. MMSE-testejä tehdään muun muassa terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla, mutta testi on ladattavissa ilmaiseksi myös netistä.

Toinen melko yleisesti käytetty muistitesti on CERAD. Tämä testi on tarkempi ja sitä käytetään erityisesti, kun etsitään viitteitä Alzheimerin taudista. Vaikka muistitestejä voi tehdä itse tai läheisten kanssa, tulosten tulkintaan ja jatkohoidon suunnitteluun tarvitaan aina ammattilaisia. Muistin tutkimisen lisäksi perehdytään muun muassa mahdollisiin persoonallisuuden muutoksiin, sillä nämäkin saattavat viitata muistisairauteen. Itsensä kanssa kannattaa olla rehellinen eli toimiiko muistini kuten ennen? Olenko muuten luonteeltani ja käytökseltäni samanlainen?

Hakeudu hoitoon ajoissa

Muistisairautta voi nykyään hoitaa paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Vaikka sairautta ei voi parantaa, elämänlaatua voi hoidolla kohentaa ja ylläpitää. Tavoitteena on, että muistisairas henkilö elää mahdollisimman pitkään normaalia elämää, jossa hyvillä ihmissuhteilla ja itselle tärkeällä tekemisellä on suuri merkitys. Lääkityksellä voidaan myös hidastaa sairauden etenemistä, joten hoitoon hakeutumisessa ei kannata hidastella.