Moni on varmasti miettinyt, mitä fysioterapeutti tekee. Fysioterapeutit ovat Valviran valvomia liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monenlaisia asiakkaita. He edistävät asiakkaan toimintakykyä ja liikuntakykyä sekä ohjaavat itsehoidossa ja liikunnassa. He myös arvioivat asiakkaan tilannetta ja kykyä liikkua sekä toimia arjessa. Yhdessä asiakkaan kanssa he laativat suunnitelman toimintakyvyn parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Näin asiakas saavuttaa optimaalisen toimintakyvyn.
Muistisairaan toimintakyvyn tukeminen, hyvän hoidon kriteeristö
Usein lääkäri antaa lähetteen fysioterapiaan esimerkiksi silloin, kun asiakas on kärsinyt pitkittyneistä tuki- ja liikuntaelimistön kivuista. Fysioterapiaan voi varata ajan myös itse yksityiseltä fysioterapeutilta. Usein tilanne on se, että ensin on itse yritetty hoitaa kipuja ja lopulta lääkäri on määrännyt fysioterapiaa, sillä se on tehokas keino hoitaa kipuja.
Fysioterapia on paitsi kivun helpottamista, mutta myös työkyvyn ylläpitämistä. Fysioterapiassa voidaan arvioida asiakkaan liikkumista, toimintarajoitteita ja toimintakykyä. Yhdessä asiakkaan kanssa fysioterapeutti asettaa tavoitteet kuntoutukselle ja laatii suunnitelman asiakkaan auttamiseksi. Fysioterapiasta voi saada apuja muun muassa vamman tai leikkauksen seurauksena tulleisiin kipuihin. Myös työperäisiin kipuihin ja vaivoihin saa apua fysioterapiasta.
Fysioterapia auttaa moneen ongelmana ja vaivaan
Moni työskentelee hankalissa asennoissa ja sen vuoksi esiintyy kipuja ja vaivoja tuki- ja liikuntaelimistössä. Toisen taas ovat olleet onnettomuuksissa, joista on seurannut pitkittyneitä kiputiloja. Myös erilaiset neurologiset sairaudet voivat olla syynä fysioterapian tarpeeseen. Yksi yleinen tilanne on, että asiakas on kärsinyt huimauksesta ja päänsärystä, jotka johtuvat kireistä lihaksista.