Parhaat lisäravinteet

post thumb
Muistisairaudet
by Minttu/ on 08 Nov 2022

Parhaat lisäravinteet

Onko olemassa lisäravinteita muistin sekä aivojen toiminnan tueksi? Liian usein parhaat lisäravinteet mielletään ja toisaalta myös mainostetaan pelkästään lihasten avuksi ja siinä samassa unohdetaan täysin muistin tukeminen. Aivotkin tarvitsevat tietynlaista jumppaa, mutta myös niiden tueksi tarvitaan terveellinen ruokavalio ja lisäravinteita. Dementia on yhä useamman seuralainen vanhemmiten ja sairastuvien määrän on arvioitu edelleen lisääntyvän. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa taistelua sitä vastaan.

Miksi lisäravinteita aivoille?

Ruokavaliolla on osuutta siihen, että keskittymiskyky saattaa toisena päivänä olla parempi kuin edellisenä. Ruokavaliolla on keskittymiseen ja aivojen toimintaan suuri merkitys. Varsinkin vihanneksilla ja hedelmillä on ominaisuuksia, joiden vaikutus aivoille on pelkästään positiivista. Aivojen näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että parhaat lisäravinteet auttavat niiden toiminnassa, jolloin muistitestit onnistuu leikiten. Lisäravinteista löytyy samoja ainesosia kuin vihanneksista ja hedelmistä, joten niillä voi korvata tarvetta hyvinkin keskitetyllä annoksella. Kaikkein tärkeintä on syödä monipuolisesti ja paljon vihanneksia, mutta lisäravinteilla voi täydentää puutteita.

Terveellisten ruokien lisäksi on myös ruoka-aineita, jotka eivät ole niin hyödyllisiä aivojen terveyttä ajatellen. Näitä ovat muun muassa tyydyttyneet rasvat, hiilihydraatit kuten sokeri sekä transrasvahapot. Nuo viimeksi mainitut tarkoittavat tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat kiinteitä olomuodoltaan ja siksi ne lasketaan kuuluvan koviin rasvoihin. Niiden vaikutus veren rasva-arvoihin on hyvin haitallinen.

Muistin tukemisen parhaat lisäravinteet

Millä lisäravinteilla muistin tukeminen on mahdollista? Lyhyesti sanottuna muistia ylläpitävät kalaöljyyn pohjautuvat lisäravinteet sekä omega-3. Kalaöljyssä on DHA:ta eli dokosaheksaeenihappoa sekä EPA:a eli eikosapentaeenihappoa. Nämä molemmat ovat omega-3 rasvahappoja. DHA:n rooli onkin todella tärkeä aivojen toiminnassa ja rakenteessa. Jos tarkemmin asiaa tarkastellaan, niin DHA muodostaa aivojen rasvasta neljäsosan ja omega-3 määrästä jopa 90 prosenttia. Joten tämä kertoo paljon siitä, miten tärkeää kehon toiminnalle ja varsinkin aivoille ovat kalaöljy sekä omega-3. Yliannoksia sitä ei sentään kannata nauttia, siitä ei ole hyötyä.

Oma keho tuottaa DHA:ta normaalisti ruuasta, joissa on a-linoleenihappoa. Prosessi on kuitenkin hitaampi verrattuna siihen, että DHA:n nauttii lisäravinteena. Omega-3:n hyötyjä ovat ehdottomasti ominaisuudet, jotka hillitsevät tulehduksia ja ne puolestaan antavat aivoille suojaa ikääntymisen tuomilta vaikutuksilta ja varsinkin haitoilta. Siksi juuri omega-3 linkittyy vahvasti siihen, että ajattelu ja muisti toimivat paremmin ja keskittymis- sekä reagointikyky ovat omalla tasollaan.

Muut tärkeät lisäravinteet aivoille

Edellä mainitun lisäksi hyviä ainesosia ovat myös L-karnitiini sekä fosfatidyyliseriini. L-karnitiinia keho tuottaa varsin luonnollisesti ja sillä on vaikutusta energiantuotantoon. Se vaikuttaa myös energiatasoon ja tarkkaavaisuuteen. Parhaat lisäravinteet ovat siis tärkeänä apuna sille, että kykenet keskittymään ja toimimaan energisesti pitkin päivää. Jos tunnet, että omasta ruokavalioista ei saa niitä tarpeeksi, niin silloin voit käydä katsomassa kauppamme puolelta, löytyykö sieltä apua tilanteeseen.

Näiden lisäksi on vielä monta muutakin hyvää tuotetta auttamaan keskittymistä sekä energiatasoa ja yksi niistä on keratiini. Tämä on tärkeä lisäaine niille henkilöille, jotka eivät syö ruokavaliossaan kalaa, lihaa tai kananmunia.